May 23, 2010

Tips mengukur bra sesuai dengan payudara

Wah wah 18sx sikit. Adik-adik yang bawah umur, main jauh-jauh ye sayang?
Semalam I berbual-bual dengan kawan I. Dia memang suka share pasal rahsia perempuan. Well, bila kita kawan dengan orang-orang ilmiah ni, banyak benda-benda ilmiah yang kita dapat. Sebab itu mak kita selalu pesan, “Pergi sekolah kawan dengan budak pandai-pandai tau!” Oh begitu alasannya.
Eh I bukan nak bagi tips berkawan. Tapi pernah tak kadang-kadang kita rasa gatal dekat payudara, atau merah-merah macam melecet sekitar bawah lingkaran payudara, rasa sesak dan tidak selesa masa pakai bra! Eh I rasa semua orang tak selesa pakai bra. Tapi kena pakai juga!! Oh kenapa jadi perempuan kena pakai macam-macam?
Okaylah tak perlu merungut lagi lepas ni. Sebab I akan bagi tips cara paling mudah untuk tahu ukuran bra you all. Nanti engkau orang semua tak payah nak pergi try dekat fitting room  masa nak beli bra. Boleh ukur dekat rumah, sampai dekat kedai boleh cepat-cepat cakap dekat Amoi tu, “Saya nak bra ukuran 34C as soon as possible please. Please cepat sikit saya malu ni ramai orang tengok!”
Nama sahaja perempuan. Tapi kita sendiri tak tahu apa itu 34B, 36C ABCD blughhh macam mana nak ukur tu? Sebenarnya ada 2 cara mengukur bra.
  1. Ukuran Lingkar Badan
  2. Ukuran Cawan *Cup maksudnya*
Untuk ukuran lingkar badan, caranya adalah ambil pita pengukur dan lilit badan tepat di bawah payudara. Dekat area tulang rusuk bawah payudara itu. Pakai pita yang inci. Kalau ukuran nombor genap, tambahkan 4 inci. Kalau ukuran nombor ganjil, tambahkan 5 inci. Faham tak? Okay macam ini, kalau ukuran lilit badan dekat pita pengukur menunjukkan angka 28, jadi nanti cari bra ukuran 32. (28+4=32) Tapi kalau ukuran lilit badan adalah 29, jadi nanti pergi kedai cakap dengan amoi nak ukuran bra angka 34. (29+5=34).
Cup ni yang penting ni. Kita perlu tahu cup kita ukuran berapa, barulah payudara kita dapat bernafas! Cara tetap sama, ukur lilit bahagian paling depan payudara.. erm dekat bahagian.. em malulah nak cakap. Bahagian puting paling menonjol itu. Ukur lilit badan tau bukan ukur lilit puting itu wtf? Bundarkan ukuran yang dapat itu kepada nombor genap. Kemudian kira perbezaan dengan angka ukuran lilitan yang kita hitung awal-awal tadi. Contohnya, ukuran lilitan badan tadi = 28. Ukuran lilitan payudara = 30. Jadi perbezaan ialah 2 inci.
Perbezaan 1 inci = Cup Size A
Perbezaan 2 inci = Cup Size B
Perbezaan 3 inci = Cup Size C
Perbezaan 4 inci = Cup Size D
Perbezaan 5 inci =  Pamela Anderson ke ni?
I googled nak cari gambar normal breast. Tapi keluar gambar yang $%^&* pula. Terpaksa I google dengan keywords: Breast Cancer. Hah abaikan ye breast tumor sebelah kiri itu.
Masih ingat tak, I pernah cerita.. Dulu, I jalan-jalan mall kemudian bra I terjatuh lalu hilang tak tahu jatuh di mana. Masa itu time tengah dating cinta monyet zaman sekolah. Singah toilet nak betulkan bra yang I rasa longgar tapi rupa-rupanya dah tak ada. Haha Okay itulah akibatnya jika tidak memakai bra mengikut size yang betul! -_-
Tips Kesihatan
Jangan pakai bra semasa tidur. Nanti husband marah. Eh tak tak, bukan sebab itu. Memakai bra sepanjang waktu dapat menyekat aliran darah sekitar payudara dan sekali gus dapat meningkatkan risiko Breast Cancer.

Sumber: http://totinx.com/?p=2407

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Recent Visitors

Followers

Categories

Anak (3) Automotif (7) Bayi (10) Berbelanja (3) Bisnes (4) Blog (7) Blogger (2) Cinta (4) Emosi (1) Fesyen (2) Haiwan (4) Hubungan (11) Ibubapa (11) Iklan (1) Internet (4) Islam (1) Isteri (3) Keagamaan (1) Kecantikan (18) Keluarga (8) Kemahiran (1) Kerja Rumah (2) Kerjaya (4) Keselamatan (1) Kesihatan (39) Kewangan (3) Komputer (4) Laman web (4) Lelaki (3) Makanan (6) Memancing (2) Memandu (5) Mental (1) Motivasi (1) Outdoor (1) Panduan (1) Pekerjaan (2) Pelajar (3) Pelancongan (3) Penampilan (4) Pendidikan (4) Pengiklanan (1) Perasaan (1) Perhubungan (3) Perkahwinan (2) Permainan (1) Pertanian (1) Pertukangan (1) Petua (5) Rambut (3) Remaja (1) Rohani (1) Rumah (2) Tanaman (1) Teknologi (2) Telefon (1) Tidur (3) Tips (15) USB (1) Wanita (10) Wayang (1)

Tips dan Petua Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template