May 23, 2010

Tips menulis blog pada musim peperiksaan

1) Peruntukan masa untuk berblog

Bila mana musim exam ni, sepatutnya segala kegiatan online ni kita ketepikan. bagi aku, itu tidak berapa betul. Otak kadang2 perlu berehat, jangan sentiasa tertekan. Cara aku nak rehatkan minda adalah dengan blog. erk, satu fakta yang ku ambil lebih banyak masa berblog berbanding main facebook. jadi, peruntukkan masa betol2 seperti mana peruntukkan masa untuk study. kalau macam aku, pagi akan ada sejam solid untuk blog dan malam sejam lagi untuk berblog. 2 jam, ok lah tu ;-)


2) Hasilkan entry yang ringkas

Yang penting kena sentiasa update. sekarang ni walaupun musim exam, aku update 3 kali sehari. hehe. kalau perasan, entry aku dah banyak yang simple2. contohnya pasal bung dan juga ratu cantik ni. bukan panjang2 lagi. nak try ubah cara berblog dengan hasilkan entry simple. mungkin ini dapat menarik lebih ramai pembaca, siapalah tahu kan? jadi musim exam ini, hasilkan entry yang ringkas, yang penting dapat menarik org untuk membaca


3) Join contest blogger

ahaa, ramai yang nak masuk contest untuk menang. kalau semua nak menang, siapa yang akan kalah? hehe, jadi, musim exam ni, sangat sesuai untuk join contest orang. penting join contest orang ni, satu sebab kita akan dapat backlink dari penganjur contest (penting untuk pagerank) dan satu lagi, dapat membina perhubungan dengan blogger lain (kesan jangka panjang) join contest masa exam ni, kita buat je entry pasal contest tu, tak perlu harap sangat untuk menang, yang penting ada entry untuk di publish. stakat musim exam ni, aku dah join contest besday alisya dan jom cuti2. best2


4) Kurangkan blogwalking, fokus pada kreativiti entry

nak exam, sempat lagi ke nak blogwalking ni? kalau macam aku, cuma melwat blog2 yg agak rapat je masa exam ni, memang tak sempat nak melawat semua. Biasanya ku akan terjah balik yang sudi komen, sangat penting untuk jaga hubungan, nanti akan dikata 'kerek' pula kan. masa exam ni, otak lebih fresh sebab banyak ilmu yang masuk. bila fresh, banyak idea yang menarik akan timbul, apa lagi, tulis la entry yang kreatif ;-)


5) Hasilkan entry mesra SEO dan pasal isu semasa

sekarang ni sibuk orang kata pasal judi, piala dunia, lisa surihani dan macam2 lagi. Untuk jimatkan masa menulis entry sambil pastikan statistik blog sentiasa lawa je, hasilkan entry yang berunsur pendapat kita terhadap isu ini. tak perlu panjang, pendek dan ringkas. orang pun bukan nak baca sangat pendapat kita kan? at least, ada kesedaran untuk mengingatkan pembaca akan isu2 semasa ini. give it a try ok

Dipetik dari: http://joegrimjow.blogspot.com/2010/05/tutorial-blog-cara-berblog-musim-exam.html

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Recent Visitors

Followers

Categories

Anak (3) Automotif (7) Bayi (10) Berbelanja (3) Bisnes (4) Blog (7) Blogger (2) Cinta (4) Emosi (1) Fesyen (2) Haiwan (4) Hubungan (11) Ibubapa (11) Iklan (1) Internet (4) Islam (1) Isteri (3) Keagamaan (1) Kecantikan (18) Keluarga (8) Kemahiran (1) Kerja Rumah (2) Kerjaya (4) Keselamatan (1) Kesihatan (39) Kewangan (3) Komputer (4) Laman web (4) Lelaki (3) Makanan (6) Memancing (2) Memandu (5) Mental (1) Motivasi (1) Outdoor (1) Panduan (1) Pekerjaan (2) Pelajar (3) Pelancongan (3) Penampilan (4) Pendidikan (4) Pengiklanan (1) Perasaan (1) Perhubungan (3) Perkahwinan (2) Permainan (1) Pertanian (1) Pertukangan (1) Petua (5) Rambut (3) Remaja (1) Rohani (1) Rumah (2) Tanaman (1) Teknologi (2) Telefon (1) Tidur (3) Tips (15) USB (1) Wanita (10) Wayang (1)

Tips dan Petua Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template