December 4, 2009

Tips makanan tercemar


Pencemaran makanan terjadi apabila bahan yang tidak sepatutnya berada di dalam makanan tersebut.
Makanan yang tercemardan tidak bersih boleh mengandungi bahan-bahan berbahaya atau kuman yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan seperti taun, tifoid, keracunan, penyakit kuning (Hepatitis A) dan lain-lain.
Terdapat dua punca pencemaran :
a )      Kuman - Boleh didapati pada bahan mentah, sisa makanan, habuk, binatang-binatang, burung, tikus, serangga dan manusia.
Contoh : Penyakit - penyakit Bawaan Air/Makanan yang disebabkan oleh kuman.
»  Keracunan makanan.
»  Tifoid (Demam kepialu).
»  Kolera (Taun).
»  Disentri.
b )      Bahan asing - Seperti bahan kimia, habuk rokok, kepingan cat dan serpihan bahan pembungkusan.

Bagaimana Makanan Boleh Tercemar ?
a )      Menggunakan bahan mentah yang tereemar.
b )      Menyediakan makanan dengan cara yang tidak bersih.
c )      Menggunakan peralatan yang kotor.
d )      Menghidangkan makanan dengan cara yang tidak bersih.
e )      Menyimpan makanan dengan cara yang tidak sempurna.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Followers

LinkWithin

Categories

Anak (3) Automotif (7) Bayi (10) Berbelanja (3) Bisnes (4) Blog (7) Blogger (2) Cinta (4) Emosi (1) Fesyen (2) Haiwan (4) Hubungan (10) Ibubapa (11) Iklan (1) Internet (4) Islam (1) Isteri (3) Keagamaan (1) Kecantikan (18) Keluarga (8) Kemahiran (1) Kerja Rumah (2) Kerjaya (4) Keselamatan (1) Kesihatan (39) Kewangan (3) Komputer (4) Laman web (4) Lelaki (3) Makanan (6) Memancing (2) Memandu (5) Mental (1) Motivasi (1) Outdoor (1) Panduan (1) Pekerjaan (2) Pelajar (3) Pelancongan (3) Penampilan (4) Pendidikan (4) Pengiklanan (1) Perasaan (1) Perhubungan (3) Perkahwinan (1) Permainan (1) Pertanian (1) Pertukangan (1) Petua (5) Rambut (3) Remaja (1) Rohani (1) Rumah (2) Tanaman (1) Teknologi (2) Telefon (1) Tidur (3) Tips (15) USB (1) Wanita (10) Wayang (1)

Tips dan Petua Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template