Pencemaran makanan terjadi apabila bahan yang tidak sepatutnya berada di dalam makanan tersebut.
Makanan yang tercemardan tidak bersih boleh mengandungi bahan-bahan berbahaya atau kuman yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan seperti taun, tifoid, keracunan, penyakit kuning (Hepatitis A) dan lain-lain.
Terdapat dua punca pencemaran :
a ) Kuman - Boleh didapati pada bahan mentah, sisa makanan, habuk, binatang-binatang, burung, tikus, serangga dan manusia.
Contoh : Penyakit - penyakit Bawaan Air/Makanan yang disebabkan oleh kuman.
» Keracunan makanan.
» Tifoid (Demam kepialu).
» Kolera (Taun).
» Disentri.
b ) Bahan asing - Seperti bahan kimia, habuk rokok, kepingan cat dan serpihan bahan pembungkusan. Bagaimana Makanan Boleh Tercemar ?
a ) Menggunakan bahan mentah yang tereemar.
b ) Menyediakan makanan dengan cara yang tidak bersih.
c ) Menggunakan peralatan yang kotor.
d ) Menghidangkan makanan dengan cara yang tidak bersih.
e ) Menyimpan makanan dengan cara yang tidak sempurna.
0 comments:
Post a Comment